Ma 2024. április 28., Valéria napja van. Holnap Péter napja lesz.
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • 2024. évi EP-, és önkormányzati választások - fontos információk

2024. évi EP-, és önkormányzati választások - fontos információk

2024 valasztas                                       Tisztelt Választópolgárok!

Sulyok Tamás köztársasági elnök 2024. június 9-ére tűzte ki az Európai Parlament tagjainak és a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választásának időpontját. Az idei választások különlegessége, hogy a június 9-i voksoláson egy napon, közös eljárásban választják meg az európai parlamenti képviselőket, az önkormányzati képviselőket és polgármestereket, valamint a nemzetiségi önkormányzatok képviselőit. Az öt évvel ezelőtt megválasztott, jelenleg is hivatalban lévő önkormányzati képviselők és településvezetők megbízatása nem szűnik meg a mostani választással, az 2024. október 1-jéig tart.

A választás napjának megfelelően a jogszabály értelmében a határidők az alábbiképpen alakulnak:

  • április 4-től lehet benyújtani a választásokkal kapcsolatos kérelmeket: átjelentkezési kérelem, mozgóurna iránti kérelem, az EP-választás tekintetében külképviseleti szavazás iránti kérelem.
  • április 20-án kezdődik az EP-, önkormányzati és nemzetiségi önkormányzati választás kampánya. A jelölő szervezetek és a jelöltté válni kívánó választópolgárok ettől a naptól kezdve gyűjthetik a jelöltséghez szükséges ajánlásokat.
  • a kampányidőszak 2024. április 20-től június 9. 19:00 óráig tart;
  • a jelöltek bejelentése április 20-tól május 6. 16.00 óráig lehetséges.
  • ajánlóívek kiadása április 20-tól május 6. 16:00 óráig lehetséges.
  • a jelöltek sorrendjének sorolása 2024. május 6-án történik.
  • május 31-én 16 óráig kérhetik felvételüket a nemzetiségi névjegyzékbe a magukat a 13 magyarországi nemzetiség valamelyikéhez tartozónak valló választópolgárok, hogy szavazhassanak a nemzetiségi önkormányzati képviselők választásán.
  • május 15-én 16 óráig kérhetik névjegyzékbe vételüket azok a magyar állampolgárok, akik sem Magyarországon, sem az Európai Unió más tagállamában nem rendelkeznek lakcímmel, és sikeres regisztrációjukat követően levélben szavazhatnak.

A választással kapcsolatos valamennyi kérelem benyújtható a https://www.valasztas.hu/ugyintezes internetes aloldalon, illetve személyesen vagy kézbesítési meghatalmazott útján bármelyik helyi választási irodában.

Aki a helyi önkormányzati választásokon jelöltként indulni kíván, igényét/bejelentését (Kóspallag és Szokolya települések vonatkozásában is!) a 2624 Kismaros, Kossuth u. 5. sz. alatt (emelet, igazgatási előadó Lovász György – 06 20 550 8865) teheti meg hivatali munkaidőben (H 8-18.00, K-CS 8-16.00, P 8:00-12.00).

Tisztelettel:

                                                                                                                              Schottner Norbert

                                                                                                                  Helyi Választási Iroda vezetője

  • Utolsó frissítés: .

2018 © Kismarosi Közös Önkormányzati Hivatal - Szokolyai Kirendeltsége